torsdag 18 mars 2010

USA och Israel och AIPAC och diplomati

Just nu sker det intressanta diplomatiska utvecklingar och förvecklingar. En av de intressantaste är hur USA och Israel reagerar efter den oerhörda förolämpning och förödmjukelse som Israel utsatte USAs vicepresident Joe Biden för när han besökte Israel förra veckan.

USA är ju "ytligt sett" för en tvåstatslösning och Biden for till Israel för att få igång fredsförhandlingar med Palestinierna. Det första han fick höra var att det tillkännagavs av Netanyahus regering att man skulle bygga ytterligare 1600 bosättningar på ockuperad mark.

Ja, det var en örfil om någon. Det var en så stor förödmjukelse av USA att Hilary Clinton ringde Netanyahu och talade med honom i 40 minuter i frågan. Förhållandena Israel-USA är därför för tillfället ovanligt frostiga.

En av de grupper som lobbyat ivrigast för USAs krig i mellanöstern är AIPAC (American-Israel Public Affairs Committee), och Justin Raimondo på Antiwar.com menar att en anledning är att detta "styr över" arabisk ilska från Israel till USAs soldater först och främst.

Nästa vecka har AIPAC sin årliga konferens och både Netanyahu och Hilary Clinton ska tala, så det kan bli intressant.

Spännande är också att Israeliska media själva är medvetna (och kritiska) till hur affären skötts av Netanyahus regering, medan AIPAC är "apologister". (Här finns en text med många referenser till hur affären diskuterats i Israeliska media)


(I förbifarten kan nämnas att även EU och Australien har en annan liten kris med Israel, sedan Israeliska agenter använde Brittiska pass när de skulle avrätta en al-Qaida ledare Mahmoud al-Mabouh i Dubai.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar