torsdag 4 mars 2010

Powerlevling i WOW och DNs kulturredaktion

Sent igår gick det ett program på TV som handlade om hur olika tjänster i dessa internettider lokaliserades ut till låglöneländer som Serbien och Kina, och från Serbien fick man se en underbetald fotograf till en bildbyrå och från Kina beskrevs Kinesiska ungdomar som spelade dataspelet World of Warcraft PÅ UPPDRAG för att levla (höja nivåerna) på andra människors figurer, eller för att farma guld (samla ihop spelpengar och sen sälja för riktiga pengar) till människor som inte orkade göra det själva.

Dessa personer var djupt underbetalda, Serben tjänade 3000 / månad och de Kinesiska ungdomarna jobbade 12 timmar per dag 7 dagar i veckan, sov ovanpå spellokalen, vissa fick till och med dela säng på grund av platsbrist, och deras lön räckte bara till mat.

Bildbyråägaren tjänade miljoner, och normala fotografer var kritiska. Mannen som styrde imperiet för "powerlevling" och "gold farming" var ekonomiskt oberoende och sa att han skulle kunna strunta i att jobba resten av sitt liv ...

På DNs kulturredaktion säger man nu upp en stor del av arbetsstyrkan. Istället får väl de uppsagda se fram emot en framtid som freelanceskribenter, dvs. de får leva på samma villkor som de Kinesiska guldfarmarna, förhoppningsvis med något högre lön.

Jag tycker det var tragiskt att se baksidan av globaliseringen i gårdagens program, och jag beklagar också starkt ödet för DNs kulturredaktion, som gammal DN prenumerant (det bör väl vara sådär 32 år jag prenumererat till dags dato).

Men detta är de mer eller mindre oundvikliga konsekvenserna av de fria marknadskrafterna och globaliseringen som vad jag förstår följer på DNs nyliberala agenda.

De har bitit sig själva i svansen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar