lördag 6 mars 2010

Moderna myter - ungdomskriminalitet och avregleringshysteri

I SvD avlivas lite myter idag.

Myt 1) 

Ungdomskriminaliteten ökar inte enligt kriminologen Jerzy Sarnecki och Björn Fries (vilket jag hoppas att undertecknad också lyckats framföra på denna blogg, utifrån idogt läsande av Brottsförebyggande rådets statistik). Det är alltså så att vi inte har någon anledning att känna oss OTRYGGARE. Brott som begås av ungdomar har MINSKAT de senaste 15 åren. Våldsbrott ligger på en oförändrad nivå.

Minskningen är ett internationellt fenomen. Sarnecki och Fries ser en risk i att man struntar i att kunskapsbasera kriminalpolitiken.

Bestraffning påverkar inte unga människor positivt. Åtgärder från socialtjänst och andra myndigheter är den enda effektiva metoden att förebygga och undvika allvarlig brottslighet och andra sociala problem enligt Sarnecki och Fries. 

I artikeln vänder sig författarna mot förslag på att sänka straffbarhetsåldern (speciellt Folkpartiet). Inte heller Kristdemokraterna har något kunskapsbaserat kriminalpolitiskt program utan att basera detta på forskning kring kriminalitet och åtgärder. Moderaterna för fram ett repressivt synsätt som enligt tillgänglig forskning inte heller det kommer att förebygga brottslighet. Deras idéer bygger på felaktigheter.

De kriminalpolitiska reformer som sjösätts är dessutom dyra. Om man sätter en person i fängelse kostar det enligt artikeln 1 miljon kronor per år. Dessa pengar skulle kunna användas effektivare för att FÖREBYGGA brottslighet, om man satte färre ungdomar i fängelse.

(Även Lagrådet kritiserar att man ska göra brottsutredningar mot barn under 15)

Myt 2) 

Avregleringar leder INTE till bättre effektivitet och vettig konkurrens!!!

Exempelvis avregleringen av järnvägen har INTE gjort tågtrafiken effektivare. Däremot har den lett till tågkaos inte minst eftersom samordning av olika insatser inte sker på ett bra sätt. (Ex. När det står tomma lokstallar där tåg inte avisas eftersom det är olika "företag" som äger tågen och lokstallarna och det är "ekonomiskt" att inte ställa tågen i lokstallarna därför!!!)

Jag måste tillägga att man kan ju också undra hur isbrytarmydigheten resonerar när de säger att det är lönsammare att hyra ut isbrytarna TILL SÖDRA HALVKLOTET under vintern än att de kör här i Sverige och bryter is????

Nästa tokeri är AVREGLERINGEN AV ELMARKNADEN, där knappt någon klarar av att fatta vilket elbolag som är vilket och att förstå vilka villkor de erbjuder. Detta leder i vinterkylan till skyhöga elkostnader för hushållen.

VARFÖR FINNS INGEN VETTIG SAMORDNING OCH BEREDSKAP PÅ KRISER????

Jo därför att den ena handen inte vet vad den andra gör, och att vi just nu har en idiotisk ekonomism som ledstjärna.


3 kommentarer:

 1. Bagdad Bob Sarnecki har slagit till igen! " För någon månad sedan presenterade Brottsförebyggande rådet nya uppgifter som visade att brott som begåtts av ungdomar har minskat de senaste 15 åren" . Det är förmodligen "Nationella trygghetsundersökning, NTU", som kom i början av februari 2010, han hänvisar till. Att man frågar folk om utsatts för brott är ju helt kass när alla nysvenskar ska svara. När man kastar sten på brandkår och ambulans, vad gör man då när Svenne ringer upp och frågar? Man får givetvis inga sanningsenliga svar.

  Tänk er att en invandrare i en förort blir uppringd av en intervjuare från BRÅ. Hur ska han/hon veta att det verkligen är BRÅ. Vilken inställning har han om samhällets lojalitet med invånarana? Precis, du gissade rätt! När invandrarna i förorterna tillfrågas om våld och brott , svarar dom antagligen inte alls.Svarar dom, så svarar dom att dom inte har några problem med brott. Alla brott som går att mäta objektivt, som skador vid akutintag tex, skjuter i höjden:
  "Sjukhus rapporterar om ökat våld
  Misshandel och knivöverfall har ökat kraftigt, enligt statistik från akutmottagningar i Stockholm och Göteborg.
  Relaterat
  2009 behandlade Sahlgrenska sjukhuset nästan 70 knivskurna personer jämfört med tio personer 2002."
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.300677-sjukhus-rapporterar-om-okat-vald
  Antalet butiksrån skjuter i höjden:
  http://affes.wordpress.com/2009/12/22/nagra-vanliga-fragor/

  SvaraRadera
 2. Eva: Den andra delen av din text:Håller med dig till 100% om att avregleringar är kass, trots att jag själv är företagare.

  SvaraRadera
 3. Göte Borg, problemet med att inte nysvenskar svarar är framförallt att det är nysvenskar som utsätts MEST för brott, eftersom ekonomiskt och socialt utsatta grupper är just de som drabbas värst av all skit.

  ATT det huvudsakligen är svenskar som svarat på NTU, och det har du säkert rätt i, visar ju bara att vi gamm-svenskar just INTE drabbas av någon ökande ungdomskriminalitet. (Och det ska vi väl bara vara glada för).

  ATT brottstyperna förändras, säkerligen också lokalt är också intressant.

  När det gäller anmälda brott 2009 kan man göra körningar på denna sida:

  http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=2&module_instance=21

  När det gäller anmäld misshandel har det skett en ökning på 2% över hela landet.

  Om man tittar på BRÅs specifika statistik för Göteborg jan 2010 så är det en procentuell ökning av anmäld misshandel jämfört med januari förra året på 6%.

  Det är ju mycket möjligt att det sker mer misshandel i Göteborg, och om man (som jag) är övertygad om att människors utsatthet bidrar, så blir jag inte förvånad eftersom västra Sverige drabbats värre än östra av den ekonomiska krisen.

  När det gäller anmälda rån så har de faktiskt minskat med 14% i västra götaland jan 2010 jämfört med januari ett år tidigare. Butiksrånen har MINSKAT med så mycket som 54%

  Butiksrånen i hela landet har dock ökat med 15%.

  Det man kan konstatera är att det är ganska avsevärda skillnader regionalt från det som gäller hela landet.

  (En anledning att det sker mer butiksrån, är med all säkerhet för att det 1) inte sker så mycket bankrån längre (-51%) och

  2) för att det inte är meningsfullt att spränga bankboxar.)

  SvaraRadera