torsdag 4 mars 2010

Johan Norberg, Mona Sahlin, avdrag och hushållstjänsterna

Johan Norberg har både rätt och fel i sin analys av de hushållsnära tjänsterna

Rätt i två avseenden:

1) det är inte dubbelmoral av sossarna att följa de regler vi har.

2) det är oerhört kostsamt att betala för "tjänster" med sina beskattade pengar.

Sen så råkar han ju ha rätt i det att man inte ska skattesubventionera tidningar, men då borde det i konsekvensens namn inte heller vara rätt att skattesubventionera hushållsnära tjänster?

Ett anspråkslöst förslag från min sida är att man skulle kunna inrätta systemet på följande sätt, för att komma ifrån det "arbetsgivaravgift och skatt på arbetsgivaravgift och skatt" system som vi nu har, och som gör tjänster så dyra att Johan räknat ut att man måste arbeta 4 timmar för att kunna betala någon annan 1 timme.

Låt oss anta att man kunde se på det på följande sätt. Om man använder sina förtjänade pengar för att betala någon annan för att göra en tjänst så drogs beloppet PÅ DEN LÖN MAN HAR FÖRE ARBETSGIVARAVGIFT OCH SKATT och den skatt och arbetsgivaravgift som betalades skulle alltså bara betalas en gång (och inte två) för samma pengar

Om vi tar Johans räkneexempel:

Din arbetsgivare betalar 1352 kronor för att du ska få ut 724 kronor. Dessa 724 kronor räcker till arbetsgivaravgift, skatt och moms och den som exempelvis städat åt dig får ut 300 kronor.

Om man då istället tänker sig att du AVSTÅR en del av din lön till någon annan så att din egen arbetsgivare betalade dessa 724 kronor och din städerska får ut 300 kronor. Du själv skulle med samma system ha 628 kronor före arbetsgivaravgift och skatt och därmed få ut kanske 250 kronor.

Alltså, för samma kostnad hos arbetsgivaren skulle du ha 250 kronor att handla för och städerskan 300 kronor att handla för.

Nackdelen för dig som arbetstagare som anlitar denna städtjänst skulle möjligen vara en något mindre pension, men om du redan tjänar över maxbeloppet, så skulle det inte göra så stor skillnad.

Är detta orimligt? Och vilka är nackdelarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar