lördag 6 mars 2010

Hornuggla, snöröjning och vårtecken


Sånna här små raringar har siktats i området. Man får väl gissa att de flyttat in till stan för att kalasa på dävna koltrastar som vi utfodrar med biodynamiska äpplen och som knappt orkar flytta på sig när man backar ut bilen. Vintern är fortfarande hård och det var 15 grader kallt när jag beslöjad hämtade tidningen. 

Tydligen är isläget längs upplandskusten lite bättre än i förrgår när 50 båtar satt fast i packisen. Antagligen minskar risken för mer snö nu också när det är så mycket is på Östersjön.

Risken är, vad jag förstått, att klimatförändringarna kan leda till just mer snö på våra breddgrader. Om det är så att Östersjön inte har frusit kan i värsta fall fuktig luft blåsa in med enorma snöfall här i Uppland. Det har hänt en gång som jag varit med om, då det snöade 50 cm på ett dygn, då kunde man åka skidor på det markuppvärmda Stora Torget.

I år var det snökanon över Skarpnäck lite tidigare under vintern.

Irriterande är det med snöröjningen som lämnar en hel del övrigt att önska. Gamla "bussgatan" i området brukar utmärkas av att det står trångt med bilar på ena sidan. Nu är nästan varenda bil borta och det återstår snövallar som är över metern höga och en ränna att köra i. När man ska fram på den gatan måste bilarna i ena änden stanna och vänta till man kört hela sträckan, eftersom det är just en ränna. Ingen ställer tillbaka sin bil i gropen där den varit parkerad, så parkeringseländet flyttar just nu till omkringliggande gator.

Vid vårt lilla Konsum så ställer man bilarna på gatan och kutar in, men eftersom det aldrig snöröjts i vinter, vad jag kan märka, så blir snön tjockare och tjockare och bilarna lutar därmed i en allt häftigare vinkel.

När man kör längs esplanaderna är snöhögarna på vissa ställen dryga metern och närmare två på sina ställen. Detta gör att risken att köra på fotgängare och cyklister är avsevärd. Inte minst därför att dessa ofta har huvudena i luvor från mössorna som gör att de knappt kan vrida på huvudet och se i sidled.

För två helger sedan så skottade vi balkong, altan, carport-tak, cykelställtak och en enorm driva som tornat upp sig utanför vårt takfönster. Över resten av taket ligger snön dock kvar och har sjunkit ihop, men det som återstår är omkring 30-40 cm kompakt snö.

Igår skymtade det i alla fall ett litet vårtecken! Dagsmejan hade gjort att på små fläckar av plogade gator (ja, några sådanna finns, kors i taket) skymtade ASFALTEN! Också på gatubrunnarna från underjorden hade snön smält på sina ställen, så att där var decimeterdjupa gropar i den annars välpackade snön. Det känns lite lustigt att gå på trottoarerna eftersom de (på grund av alla lättsinniga snöskottare) mest består av sammanpressad snö och att de därför är 1-2 dm högre än i normala fall.

Nu anar man i alla fall att våren är på väg, solen värmer just nu mig igenom våra stora fönster på övervåningen, (kanske får man tacka den igenisade Östersjön för detta också, det finns inte så mycket med öppet vatten som kan bilda moln). 

Det jag nu börjar oroa mig för är allt smältvatten vi har att vänta. Vi har ju, som alla som känner familjen vet, haft två källaröversvämmningar av rejäla mått och en liten läcka från fjärrvärmen. Källaröversvämmningar är INTE roligt. Om det börjar smälta på allvar så tänker i alla fall jag försöka hacka upp gatubrunnar under de metertjocka drivorna så allt ytvatten rinner iväg ordentligt.

Men just nu får man väl ändå glädja sig åt Hornugglorna och åt att solen skiner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar