måndag 8 mars 2010

Feminism och kvinnodagenEn dag som denna vill i varje fall jag gärna läsa något som några riktiga kärringfeminister tycker, alltså kvinns som vill ha rättvisa och vad som därtill tillhörer. (Nota Bene, jag anser mig själv vara kärringfeminist också, och är stolt för det!)

ATT jag är feminist är självklart eftersom kvinnor under min livstid inte haft samma möjligheter som män. Nu har vi i lagens mening samma rättigheter i det närmaste till 100% och könsförtrycket har därför ändrat karaktär i viss mån.

Kvinnor som utsätts för våld, utsätts vanligtvis för våld från män. (Ja, jag vet att män utsätts för mer våld, men detta är då frågan om mäns våld mot män det allra allra mesta). Detta med en "manlig" våldskultur är något som vi, både kvinnor och män måste försöka stävja, eftersom det drabbar oss alla, mest män, men i hög grad också kvinnor.

Kvinnor och män delar fortfarande inte lika på föräldraledigheten, och den takt jämställdheten ökar på detta område är snigelfart. Detta beror på att det privata är politiskt. Ingen människa är en ö, och ingen familj är en ö heller. ATT det blir så "praktiskt i just vår familj" att kvinnor tar ut föräldraledigheten beror på följande beskrivning av hur det brukar vara: 

  • 1) Kvinnor gifter sig oftast med några år äldre män som tjänar lite mer för att de varit ute på arbetsmarknaden längre.
  •  2) Kvinnor tar första delen av föräldraledigheten för att amma och sen visar det sig att det är mysigt att vara hemma med barnen. 
  • 3) Eftersom kvinnor tjänar mindre och tycker det är så mysigt att vara hemma, så fortsätter de gärna att vara hemma av ekonomiska och trevnadsskäl. 
  • 4) Eftersom kvinnor tjänar mindre och dessutom har en sämre löneutveckling är det mest ekonomiskt att de arbetar deltid med påföljd att de fortsätter att ha en sämre löneutveckling, pension, makt etc.

Ja, så ser det ut. Det enda rimliga och riktiga för att bryta detta strukturella mönster är KVOTERAD föräldraledighet.

Sen är det konsumismen:

Kvinnors konsumtion uppfattas som slösaktig och lättsinnig medan mäns konsumtion av någon anledning inte skulle vara det. (Ex. Monas gåvoväska för 6000 och Fredriks klocka för 80000)

En konsumtionskultur odlas av högersfären och media, speciellt för unga kvinnor med modebloggarinnor som talar om hur man lever ett konsumistiskt liv, där det gäller att köpa och förändra. Kvinnor ska leverera ett ansat yttre med lagom sexighet, pyntade trendiga hem, utsökt mat, glada barn och dessutom vara trevliga och sociala. Inte konstigt att det är så många kvinnor som går i väggen inför denna kravmaskin. 

Eftersom vi av klimat- och miljöskäl måste dra ner på vår konsumtion, så är det viktigt att vi odlar en annan form av kultur: En kultur där vi vårdar och lagar det vi har, när det är uttjänt, där vi ökar samvaron med varandra genom att  bygga kultur- och fritidsanläggningar där människor kan träffas och göra annat än bara konsumera. 

De höga kraven i arbetslivet leder till att många, kvinnor som män, inte orkar med utan blir sjukskrivna. En politik där det finns "ett sista datum" för sjukskrivning är inte någon bra idé eftersom främst kvinnor (2/3) men också män förstås, utan att vara friska skjutsas vidare till arbetsförmedlingen. När de fasas ut från arbetsförmedlingen så hamnar människor istället i socialbidragsberoende. Det vi måste ha är ett system där människor rehabiliteras och stöds att arbeta så mycket de klarar, för det är bra socialt och ger tillfredsställelse att ha ett jobb förutom att man får lön, MEN VI MÅSTE SLUTA SE PÅ VÅRA MEDMÄNNISKOR SOM FUSKARE när de får bidrag! Dessutom, när man jämför hur mycket pengar som svindlas bort i samhället så sker en BRÅKDEL av svindeln i bidragssystemen medan merparten sker i form av skattebedrägerier.

Ja, nu när det är kvinnodagen så vill jag lyfta fram allt ovanstående. Kvinnofrågor och miljöfrågor hänger ihop anser jag, och för att bygga ett hållbart samhälle för framtiden måste vi lyfta fram nya värden som medkänsla, omvårdnad och gemenskap, snarare än privatkonsumtion och egoism.

En bloggare som är trevlig att läsa för att hon verkligen är kärringfeminist i ordets bästa mening är exempelvis Gudrun Schyman.

Kanske du vill läsa bloggstafetten dagen till ära?

(Tillagt, en liten länk till en video med Gudrun Schyman OCH Anna Anka. Gudrun säger något mycket klokt där, att som kvinna (och man) måste man tänka på att det kommer någon efter, och ta hänsyn till denna person).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar