söndag 28 mars 2010

En krokig arbetslinje - pensionärsskatten


Alliansen har börjat inse att diskrimineringen av 1,7 miljoner pensionärer aka väljare när det gäller skatterna, kanske inte är något vinnande recept. Därför har man nu tänkt sig att lätta på skatterna en smula som valfläsk.


Det innebär att de som "arbetar" av någon anledning är värda att ha det bättre än dem som inte arbetar.

Det sägs att 1,7 miljoner svenskar är pensionärer. Dessa har, de flesta av dem, arbetat under stora delar av livet. Från den lön de "skulle kunnat få" har avsatts pensionspengar och av någon för de flesta logiska människor obegriplig anledning ska nu dessa "pensionspengar" beskattas HÅRDARE än de pengar andra människor får för sitt arbete.

Eller kanske Reinfeldt menar att pensionärerna egentligen borde jobba? Det är klart att vissa av de pigga 40-talisterna tycks ha lite svårt att släppa greppet om sina jobb, och de knegar troget på ett par år extra, men så småningom måste ju ändå de flesta lämna arbetet om inte annat av hälsoskäl. DÅ slår skattereglerna till med full kraft HÖGRE SKATT. 

(Och som sagt var, detta är för mig och för de flesta andra svenskar en mycket konstig ordning).

När man nu har använt skatteöverskottet till att sänka skatterna för alla så blir det ju svårt att UTAN en skattehöjning skapa rättvisa i skattesystemet. Men kanske ändå att de flesta människor i Sverige tycker att RÄTTVISA är att pensionärer har samma skattesatser som andra människor. Jag hoppas det, och i så fall så borde vi utan att knota kunna ta en mindre skattehöjning för att uppnå denna rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar