söndag 21 februari 2010

Landstingen: Nyliberaler, fri företagsamhet och skatterDet är både det ena och det andra som är underligt med logiken hos de nyliberaler som pratar om "fri etableringsrätt" i sjukvården. Idag har DN (förmodligen med Hanne Kjöller som författare) knåpat fram en ledare med titeln "Frihet krymper kö".

Och, precis som jag tidigare påpekat så handlar det om att vårdföretag ska få etablera sig och ta för sig av den lätta vården, medan givetvis landstingens offentliga vård fortfarande ska ta hand om allt krångligt som brännskador, cancerbehandlingar, neurokirurgi och arbetsintensiv vård på sjukhem.

Jag vill på inget vis förringa att det är bra att frifräsande logopeder kompletterar den offentliga vården och gör snabba dyslexiutredningar, att ögonläkare gör effektiva starroperationer, eller att audionomer provar ut dyra hörapparater*. Tiden för dyslexiutredningar har krympt från 24 till 3 veckor sen det blev fritt fram att etablera sig och få betalt från landstinget. Bra så.

Frifräseriet har dock en prislapp, DN konstaterar glatt:

Naturligtvis ökar kostnaden för landstinget, notan för gråstarr blev 30 miljoner mer än budgeterat. Men det är pengar som skulle ut förr eller senare i alla fall. Människor opererar inte ögonen för skojs skull.

Nej det är så sant som det är sagt. MEN hade landstinget byggt ut sin vård plötsligt och dragit över budgeten med 30 miljoner hade det med 100% säkerhet varit annat ljud i skällan.

Alltså, de nyliberala applåderar att privata vinstdrivande aktörer gör "löpande-band" insatser (som givetvis kan rationaliseras till det yttersta) för landstingets pengar, medan samma nyliberaler gnäller när landstingen går back.

Det är ingen rim och reson i detta.

-*-*-*-*-*-*-*-*-

* Angående hörapparater och rollatorer så skriver DN glatt:

Ungefär 3 procent av svenskarna har hörselhjälpmedel och andelen stiger. Regelverket runt egenavgifter och modeller är omfattande, men olika i varje landsting. Men i praktiken går det ut på att patienten ska välja en apparat som är tillräckligt bra, de riktigt bra är för dyra. 

I Stockholm prövas en annan modell i liten skala, fritt val. Det betyder att den hörselskadade, eller funktionsnedsatta, får en rekvisition som hon själv kan köpa sitt hjälpmedel med var hon vill. Summan är den samma som landstingets val hade kostat. Sedan är det upp till den enskilde att lägga till mer för en bättre modell. 

I den utvärdering som gjorts är de medborgare som fått välja själva mycket nöjda, de har hittat hjälpmedel med bättre funktion. Mer än hälften har lagt till egna pengar. De som unnade sig bättre hörapparater betalade i snitt 11.000 kronor för det. Medan den som köpte annat än standardrullatorn lade till 760 kronor.


Uppenbarligen är den nyliberala politiken att patienterna själva ska betala sina hjälpmedel i framtiden och att eventuellt skattestöd ska hållas till ett minimum.

Det är därför vi får jobbskatteavdrag. (Eftersom landstingen har ökande kostnader för sin verksamhet men inte bör höja skatterna överförs skattepengar från staten till dem, om detta sker i för otillräcklig omfattning så har landstingen givetvis inte råd att ge medborgarna de "bästa" hjälpmedlen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar